Amb aquest títol la directora de l’Àrea de Formació i Desenvolupament de Persones de System Institut SL, Clara Prat, va pronunciar la setmana passada una conferència al Vapor Llonch que, al llarg d’unes dues hores i amb un auditori ple, a més d’oferir pautes de com adequar el perfil de les persones a la necessitat del mercat, va aportar també dades sobre l’ocupació a nivell europeu, dels canvis en l'entorn laboral, de la importància de la utilització de les xarxes socials en la recerca de feina (networking) i de la rellevància per a les empreses de conèixer les competències que tenim com a professionals. Donada la bona acollida que va tenir aquesta conferència, us volem fer un petit resum de les principals dades que es van aportar.
Segons dades de l’Informe del Fons Monetari Internacional (FMI), que es va presentar a Oslo el 13 de setembre passat, des del 2007 el nombre de desocupats s’ha incrementat en més de 30 milions de persones a tot el món. També en la conferència es va parlar de l’informe sobre l’ocupació europea publicat al gener de 2010, que observa que els homes, les persones treballadores poc qualificades, els joves i les persones treballadores amb contracte de treball temporal són els que s’han vist més afectats per la crisi laboral durant l’any 2009.
Quan es parla dels 10 perfils més buscats al mercat europeu identifica els següents: paletes, electricistes, fusters, conductors i tots els llocs de treball relacionats amb logística i el transport; els cuiners, els mecànics en la indústria de l’automòbil i en l’aeronàutica, els especialistes de producció a la indústria, comercials, la direcció general a petites i mitjanes empreses i els enginyers tècnics.
Així mateix els sectors on es començarà a notar els primers signes de recuperació seran el sector financer, les noves tecnologies, les energies renovables i indústria aeronàutica, el farmacèutic i els serveis socials.
Bona part de la conferència va estar centrada a parlar de la importància de les competències en els processos de selecció de personal actuals i de la importància de reflectir aquestes competències en el propi currículum. Després d’explicar que el concepte de competència sorgeix de la necessitat de valorar el conjunt de coneixements adequats (el saber) i les habilitats (el saber fer) desenvolupades per una persona, va destacar les competències tècniques més valorades actualment en 6 o 7 professions.
Bona part de la conferència va estar centrada a parlar de la importància de les competències en els processos de selecció de personal actuals i de la importància de reflectir aquestes competències en el propi currículum. Després d’explicar que el concepte de competència sorgeix de la necessitat de valorar el conjunt de coneixements adequats (el saber) i les habilitats (el saber fer) desenvolupades per una persona, va destacar les competències tècniques més valorades actualment en 6 o 7 professions.
Un altre informe, realitzat per Adecco Professional, presenta un anàlisi exhaustiu de l’oferta d’ocupació qualificada generada en el primer semestre de l’any 2010 i l’evolució d’aquesta respecte al mateix període de 2009. La comparació revela la caiguda d’un 58% interanual de l’oferta d’ocupació qualificada que es publica en portals d’ocupació i premsa, però al mateix temps, la conferenciant va indicar que aquesta caiguda no s’explica únicament per la mala conjuntura econòmica que travessa el país, sinó també per la tendència generalitzada per part de les empreses a utilitzar les xarxes de contactes i el networking a l’hora de cercar professionals, fins i tot com a mètode de selecció per sobre de la publicació d’ofertes. En aquesta línia cal destacar algunes xarxes socials com un dels canals a tenir presents a l’hora de cerca feina, i que són cada vegada més les vacants que les empreses prefereixen no fer explícites i recórrer a les seves pròpies vies de reclutament, intermediaris o referències de persones de confiança per a cobrir-les. En aquest informe d’Adecco es destaca que més de la meitat dels llocs de treball qualificats creats durant la primera meitat de l’any han estat generats per tres sectors: el sanitari, el sector informàtic i l’electrònica i el de les noves tecnologies i telecomunicacions.
La segona part de la conferència es va centrar en els canvis de tendència en la selecció de perfils professionals. Segons destacava Clara Prat, abans de la crisi, el que les empreses volien era incorporar a un candidat/a vàlid i de manera ràpida, ara l’entorn ha canviat, ha passat de ser de creixement a un entorn competitiu i per això es busca ja al millor professional. Això ha provocat noves fórmules de selecció. Tradicionalment les empreses exigien una adequació del candidat al lloc i al perfil. Ara una de les coses que demanen és que encaixi amb la cultura de l’organització. Si s’adapta als valors, com es comunica interna i externament, etc.
Com a canvis del mercat laboral també es va destacar que les empreses seran més petites i àgils, el treball col·laboratiu es convertirà en el model de la cultura de l’organització, l’aprenentatge continuat, la feina especialitzada, el talent, el salari segons resultats de l’individu i no segons el lloc de treball, entre d’altres, i que una de les sortides a l’hora de buscar feina és la de muntar-se el seu propi negoci.
Prat també va fer especial menció a la importància de conèixer idiomes. En l’estudi d’Adecco s’indica que el 55.99% d’ofertes de treball a Catalunya demana coneixement d’anglès, mentre que el 5.29% requereix el francès, el 3.15% l’alemany, el 0.48% l’italià i el 0.09% el portuguès.
Per finalitzar, es van aportar uns consells per convertir-se en el/la candidat/a perfecte: posseir una formació correcta i adequada, saber treballar en equip, tenir sempre present les necessitats del client, mostrar una actitud comercial, compromís amb l’empresa, mostrar-se com a persona segura i confiada, enfocar la feina a la consecució d’uns determinats objectius, l’experiència internacional, ser èticament professional, l’experiència professional desenvolupada de manera lògica i racional. Així mateix va comentar que com a factors clau per trobar feina cal actualitzar els coneixements i habilitats, estar al corrent dels avenços últims en R+D, ajustar el perfil ofert a les capacitats demandades, revisar constantment el mercat laboral coneixent els detalls del teixit empresarial al que et dirigeixes, tenir molta cura dels contactes i les relacions, tenir disponibilitat pels desplaçaments, i tenir obertura a reciclar les capacitats segons les noves demandes, entre d’altres aspectes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Aquest és un espai específic per comentar les notícies i els continguts proposats. Tota utilització que excedeixi el contingut proposat serà considerada inadequada i susceptible de no ser publicada. Els lectors poden remetre els seus dubtes, queixes o denúncies a sbdempresa@ajsabadell.cat.