dimecres, 29 de juny del 2011

I si creem una cooperativa?

Amb l’objectiu que les persones que tenen una idea de negoci coneguin el model cooperatiu i laboral el Viver d’ Empreses de Sabadell va acollir el curs “Introducció a les cooperatives i societats laborals” dimecres passat. Són fórmules sovint desconegudes alhora de crear una empresa però presenten notables avantatges que cal tenir en compte. El personal tècnic d’Ara_Coop i de la Federació de Societats Laborals de Catalunya (FESALC) ens expliquen quines són les característiques de cada tipus d’ empresa, els requisits, els seus avantatges i inconvenients així com les possibilitats de finançament i ajuts específics amb els que compten aquests tipus de societats:

El capital és l’ essència de les empreses mercantils (principalment Societats Limitades, SL i Societats Anònimes, SA) i el factor que marcarà el poder de decisió així com el repartiment de beneficis de cada soci. En les societats cooperatives el factor fonamental és el treball i no les accions de cada soci, de manera que les decisions es prenen de manera democràtica (1 persona = 1 vot) i el repartiment de beneficis es decideix en funció de les hores treballades i no del capital aportat a l’ empresa.

Els requisits per crear una empresa cooperativa són: tenir un projecte viable, un mínim de 3 socis treballadors (2 socis treballadors i un soci capitalista en cas de societats laborals) i dipositar un capital mínim de 3.000€. Un requisit legal de les cooperatives es la obligació de destinar un 40% dels beneficis de cada any a fons de reserva per enfortir l’ empresa i impedir-ne la seva descapitalització.

Quins són els avantatges del model cooperatiu?
1.    Empresa participativa i democràtica
La filosofia de la empresa cooperativa és que els mateixos treballadors amb el temps es vagin incorporant com a socis de la empresa, creant estabilitat en els llocs de treball i decidint entre els socis la gestió del negoci, les condicions laborals (tasques, horaris, salaris, vacances...) així com el repartiment de resultats.
2.    Compartim responsabilitats, excedents, habilitats, riscos
Igual que en una societat limitada, en la cooperativa la responsabilitat està limitada al capital aportat pels socis i no afecta al seu patrimoni personal. Al ser un projecte col·lectiu els riscos del negoci estan compartits i s’ aprofiten les diferents habilitats dels socis treballadors.
3.    Permet triar règim de la Seguretat Social
És la única forma jurídica que permet als socis escollir el seu règim de seguretat social. És a dir, tots els socis treballadors podran inscriure’s al règim d’ autònoms o bé al règim general, de manera que estaran més coberts davant d’ una possible fallida del negoci, ja que podran disposar de les prestacions com l’ atur o el fons de garantia salarial.
4.    Bonificacions fiscals
·    Reducció de l’ impost de societats (del 30% fins al 10% de beneficis).
·    Exempció de l'impost de transmissions patrimonials (ITP) i actes jurídics documentals (AJD)
·    50% de bonificació en despeses notarials.
5.   Ajuts i subvencions
·    Capitalització del 100% de l’ atur.
·    Línia de subvencions per incorporació de socis i per inversió.
·    Instruments de finançament específics per cooperatives i societats laborals.

El Vapor Llonch col·labora amb Ara_coop i la FESALC en la difusió i foment de l’ economia cooperativa, de manera que si penseu que la cooperativa o la societat laboral poden encaixar en el vostre projecte d’empresa podeu participar al programa Innovació Cooperativa on disposeu de 23 hores d’assessorament gratuït per valorar la vostra idea de negoci, realitzar el pla d’empresa i resoldre qüestions relacionades amb els tràmits i la posada en marxa del negoci. Per a més informació us podeu posar en contacte amb l’oficina d’Atenció a l’Empresa i l’Autònom/a.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest és un espai específic per comentar les notícies i els continguts proposats. Tota utilització que excedeixi el contingut proposat serà considerada inadequada i susceptible de no ser publicada. Els lectors poden remetre els seus dubtes, queixes o denúncies a sbdempresa@ajsabadell.cat.

Altres articles del teu interès