dimarts, 26 d’octubre del 2010

Treball conjunt per enfortir les empreses locals amb vincles amb el sector sanitari i alimentari

Tinents d’alcalde, regidors i representants de les àrees de Promoció Econòmica dels Ajuntaments de Sabadell, Barberà, Castellar, Polinyà, Sant Quirze, Santa Perpètua de Mogoda i Terrassa s’han reunit aquest migdia al Vapor Llonch, seu de la regidoria de Treball, Formació, Indústria i Innovació de Sabadell. L’objectiu de la trobada ha estat fer el seguiment de les accions desenvolupades en el tercer any d’execució del Pla d’Innovació i conèixer el Pla d'acció de 2011 del clúster de salut i el d'alimentació.

Des de principis de 2010 i fins el moment s’ha desenvolupat la tercera fase del Pla d’Innovació, traduïda en un treball de dinamització més intens que ha donat com a fruit línies de col·laboració entre centres de recerca i empreses vinculades a dos dels Clústers detectats a la zona: salut i alimentació. En concret, el projecte centrat en les activitats empresarials relacionades amb la salut està liderat per Sabadell i compta també en aquest cas amb la participació de Terrassa com a 7è municipi integrat en el projecte. L’altre clúster, que tracta les potencialitats de la indústria alimentària amb un pes important de la indústria auxiliar de l’alimentació, el coordina l’Ajuntament de Barberà. El canvi de ritme i avenç dels projectes s’ha donat en gran part a la contractació d’una persona que exerceix les funcions de clúster Manager.
 


Primera fase 2007-2008 S’entén per clúster aquella concentració d’empreses i agents de sectors diversos però d’un mateix negoci que actuen en un radi de proximitat que els hi permet interactuar de forma més eficient i coordinada amb altres actors del territori (instituts de recerca, hospitals, universitats, proveïdors de tecnologia, entitats de capital risc...) fet que aporta valor a tota la cadena productiva.
 
El treball en clau de clúster i les sistemàtiques derivades generen projectes i accions que aporten competitivitat a un territori. A través del Pla d’Innovació de la Conca del Ripoll impulsat el 2007 es va donar el primer pas per identificar els Clústers de la zona i després conèixer els agents que els conformen per poder valorar possibles mecanismes de coordinació i dinamització. En concret, gràcies a una diagnosi prèvia es coneix que la indústria alimentària i el seu sistema de valor concentra al sistema d’innovació territorial de la Conca del Ripoll gairebé tres-centes empreses amb un facturació al voltant de 2.600 milions d’euros. De fet, a la zona es concentra un subclúster de l’alimentació: el del packaging i indústria auxiliar de l’alimentació, essent el segon més important a nivell europeu juntament amb el de la regió de l’Øresund (Dinamarca i Suècia). Pel que fa al clúster de salut, primeres firmes farmacèutiques i empreses de tecnologia aplicada i aplicable al camp de la salut, entre altres, tenen la seva seu al territori.
 
Segona fase 2008-2009
Des de finals de 2008 i durant tot l’any 2009 el Pla d’Innovació es va centrar en un treball conjunt més intens dels municipis en els clúster de salut i alimentació. En aquesta etapa Terrassa es va sumar al projecte de clúster de salut i es va constituir oficialment el comitè estratègic del Pla d’Innovació. Una de les línies de treball més destacades d’aquesta fase van ser les accions informatives adreçades a les empreses per mostrar els beneficis de participar en les properes accions i el desenvolupament d’entrevistes a entitats claus en el territori amb opcions de participar en aquests projectes. Paral·lelament va continuar el procés d’anàlisi en aquest cas d’experiències similars a nivell internacional dels dos clústers.
 
Tercera fase 2010-2011
Durant el 2010 amb la introducció de la figura de clúster Manager s’ha treballant en la implantació d’actuacions concretes per dinamitzar els Clústers i seguir fomentant accions entre els diferents agents. El Pla de treball pel 2010, alineat amb l’estratègia d’ACC1Ó, ha inclòs també accions coordinades en el cas del clúster d’alimentació amb la resta de Clústers del negoci d’alimentació del territori català. Aquesta etapa ja ha permès posar en pràctica línies de cooperació en investigació per millorar productes i serveis que puguin posicionar el territori com a zona referent en salut i alimentació. Altres vies de cooperació es centren en l’acció comercial i la promoció del clúster a nivell internacional.
 
Sabadell, pol de Salut
El Govern de Catalunya ha identificat 10 pols de competitivitat repartits arreu del territori català. Es tracta d'àrees amb avantatges excepcionals per a l’atracció de la inversió empresarial en una sèrie de sectors intensius en coneixement i valor afegit. Aquests pols tenen una sèrie de característiques comunes: infraestructures, com ara universitats, centres de recerca i de transferència tecnològica, sòl disponible per a implantacions empresarials o connexions viàries, aeroportuàries, ferroviàries i de transport públic així com serveis d'incubació i creació de noves empreses innovadores. Un d’aquests 10 pols és el de Salut i està ubicat Sabadell. Un dels elements destacats per situar a la ciutat aquest pol és el projecte Parc de Salut, un espai en desenvolupament concebut per a la recerca i la innovació en l'àmbit de la medicina i la salut que serà referent en l'àmbit de la investigació científica i mèdica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest és un espai específic per comentar les notícies i els continguts proposats. Tota utilització que excedeixi el contingut proposat serà considerada inadequada i susceptible de no ser publicada. Els lectors poden remetre els seus dubtes, queixes o denúncies a sbdempresa@ajsabadell.cat.

Altres articles del teu interès