dimarts, 13 de juliol del 2010

Cites ràpides entre empreses, en clau de clúster


Els clústers són un fenomen que confereixen prosperitat a un territori i per això potenciar-los és una aposta segura. El primer pas és identificar-los i després donar a conèixer l’existència d’aquests clústers, ja que moltes vegades les mateixes empreses d’una zona viuen d’esquenes a aquesta realitat i tot el profit que podrien treure s’acaba malgastant.

Conscients que no es podia perdre un temps preciós en aquest àmbit, un conjunt de municipis catalans porta anys treballant en clau de clúster amb la detecció de potencialitats al territori format per Sabadell, Barberà, Castellar, Polinyà, Sant Quirze, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa i Granollers d’un clúster vinculat a la salut i un altre a l’alimentació. Aquests són objecte de treball en aquests moments i des de Sabadell es lideren les accions de dinamització del clúster de salut i des de Barberà les relacionades amb el clúster d’alimentació.

Gràcies a una diagnosi prèvia es coneix que empreses tecnològiques al camp de la salut i primeres firmes farmacèutiques, entre d’altres, tenen la seva seu al territori que alhora, compta amb agents tractors importants a nivell català i espanyol com són, a Sabadell, el Consorci Hospitalari del Parc Taulí i el Parc de Salut i a Terrassa la Mútua i el Consorci Hospitalari. Pel que fa a la indústria alimentària i el seu sistema de valor concentra al territori gairebé tres-centes empreses amb un facturació al voltant de 2.600 milions d’euros. De fet, a la zona s’ubica un subclúster de l’alimentació: el del packaging i indústria auxiliar de l’alimentació, essent el segon més important a nivell europeu juntament amb el de la regió de l’Øresund (Dinamarca i Suècia).

Per  treure’n profit d'aquesta realitat, prop de quaranta empreses, professionals i agents de la cadena de valor del sector alimentari (packaging, maquinària, etiquetatge, cadenes de restauració, etc), per tant, empreses de producte final i indústries auxiliars han participat avui a la jornada de networking “Oportunitats de col·laboració a la indústria alimentària”. L’activitat ha tingut lloc aquest matí a Nodus Barberà en el marc del Pla d’Innovació de la Conca del Ripoll. En concret, amb el projecte relacionat amb el clúster del sector de l’alimentació detectat a la zona en el que participen els ajuntaments de Sabadell, Barberà, Castellar, Sant Quirze, Santa Perpètua de Mogoda, Polinyà i Granollers.

L’objectiu d’aquesta nova sessió ha estat fomentar la cooperació i facilitar la possibilitat a les empreses i professionals d’establir nous contactes de negocis. Durant la sessió, cadascun dels assistents ha participat en  entrevistes bilaterals entre empreses i Grups de Treball per  donar-se a conèixer i obtenir informació dels altres.

Per  treure el màxim profit de les entrevistes, els assistents prèviament s’han inscrit a la jornada i  han omplert un formulari amb informació de la seva empresa i el podien oferir i necessitar d’altres empreses. Des de l’organització s’ha fet un creuament de les sol·licituds i com a resultat cada assistent ha tingut avui una agenda personalitzada amb 4 contactes útils. També durant l’activitat s’ha donat la possibilitat a les empreses d’entrevistar-se amb una persona del Centre d’Innovació de Catalunya.

Pel que fa al funcionament dels grups de treball  s’han basat en el desenvolupament de nous i millors productes en relació a àmbits com la sostenibilitat o nous envasos per a la millora de la durabilitat del producte.  Cada assistent ha pogut compartir les seves idees, s’han prioritzat alguns projectes i s’ha establert com executar-los en el futur. Les temàtiques dels grups de treball reduïts parteixen de les conclusions del projecte de clúster alimentari realitzat l’any 2009.

Competitivitat
Aquesta activitat s’afegeix a les accions formatives que també s’han desenvolupat com és el cas d’una jornada d’exploració de nous mercats per a la internacionalització de l’empresa celebrada a Sant Quirze durant maig. En aquest sentit, es va donar a conèixer les característiques principals dels mercats Egipci i Sud-africà, com a potencials escenaris d'èxit per a les exportacions de maquinària i envàs per a l’alimentació. També es van donar a conèixer les eines de suport a l’activitat exportadora per part d’ACC1Ó, l’agència de suport a l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya, i també les estratègies per aconseguir contactes internacionals a l’hora d’exportar amb èxit.

Al voltant d'aquest treball de clústers i en relació al de Salut, el Vapor Llonch va ser l’escenari al maig d’una primera  jornada orientada a la caracterització del clúster de salut, és a dir, la concentració d’empreses en aquest àmbit en la que la responsable d'un clúster de referència en l'àmbit salut situat a la regió del Ruhr, Alemanya, va explicar la seva experiència i el funcionament.

Durant l’últim any s’ha constituït oficialment el comitè estratègic del Pla d’Innovació, s’han presentat els principals resultats de la segona fase, s’han realitzat diverses dinàmiques de clúster i s’ha  informat a les empreses dels beneficis de participar en les properes accions. 

Al llarg del 2010 s’està treballant en la implantació d’actuacions concretes per dinamitzar els clústers i seguir fomentant accions entre els diferents agents. El Pla de treball pel 2010, alineat amb l’estratègia d’ACC1Ó, inclou accions coordinades en el cas del clúster d’alimentació amb la resta de clústers del negoci d’alimentació del territori català.

PDF PROGRAMA JORNADA DE NETWORKING


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest és un espai específic per comentar les notícies i els continguts proposats. Tota utilització que excedeixi el contingut proposat serà considerada inadequada i susceptible de no ser publicada. Els lectors poden remetre els seus dubtes, queixes o denúncies a sbdempresa@ajsabadell.cat.

Altres articles del teu interès